16134-img-web-0

Orla Bock (1872-1930) verkade som fotograf i Halmstad 1902-1905. Han var dansk och i hans familjs fastighet i Ringsted fanns en fotografiateljé, där han gick i lära. Endast 18 år gammal startade han egen ateljé i hemstaden.

Han gifte sig med Ragnhilda Fauerby och flyttade till Halmstad, där familjen utökades med två små döttrar. Här övertog han Selma Angels ateljé, efter en annan dansk fotograf, W Steen-Möller. Ateljén låg i en villa i hörnet av Norra vägen och Fredriksvallsgatan.

Det sägs att Orla Bock var en glad och sällskaplig person, som snabbt fick en stor kundkrets av Halmstadbor som ville bli porträtterade. Men han gav sig också gärna ut i staden och på landsbygden med sin kamera och fotograferade händelser och miljöer. Med tiden ägnade han sig mindre åt personfotografering och uppträdde allt oftare som bildleverantör till pressen, bland annat Hallandsposten, där en av hans vänner var den ryktbare redaktören Viktor Larsson.

1905 flyttade Orla Bock med familjen till Köpenhamn och ägnade sig där åt författande, bland annat gav han ut en bok där motivkretsen delvis är hämtad från Halmstad. Han var en känd uppläsare, översatte svensk litteratur till danska samt gav sig in i filmbranschen som regissör. På 1920-talet blev han medarbetare i danska Aftenbladet. I hans dödsruna i Aftenbladet står (översatt till svenska) att han var ” en förträfflig kamrat, alltid munter, alltid upplagd för arbete, flitig och ärlig i allt, en man vi med vemod tar avsked av”.

Källa: Gamla Halmstads årsbok 1959. Eric Hägge: Orla Bock – porträtt av en Halmstadfotograf när seklet var ungt.

 

                                                                                                                                                   Kerstin Wedin

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"