Som en del i att Gamla Halmstad 2023 fyller 100 år har vi skapat en utställning om nöjeslivet i Halmstad under de senaste 100 åren med fokus på nöjesställen där halmstadborna roade sig.
Texterna som länkas till här är de sidor man kommer till om man skannar den QR-kod som finns på utställningsaffischerna. Det som skrivs på utställningsskärmarna saknas på dessa sidor.
För tillfället är utställningsskärmarna nerplockade.

Lilla Helvetet och andra ölstugor

Byggnaden med krogen låg på Kyrkogatan och revs 1908, man tror att det på den platsen bedrivits krogverksamhet sedan 1620-talet.

Sommarlust och Laxön

1865 byggdes den första dansbanan i Frennarp. År 1900 övertog Christian August Freckman arrendet av dansbanan på Furet och det namnet Sommarlust.

Mårtensson och Tivoli

År 1858 startade Fredrik Mårtenson gästgiveri- och hotellrörelse på Storgatan vid Norre Port. Restaurangen på Tivoli fick i början av 1900-talet sitt utseende med snickerier och stora fönster.

Svea

Hotell Svea startade 1855. Hotellet låg utmärkt placerat intill Hallandsbolagets kajplats.

Restaurang Laxen

Källare Laxen låg i det Angelska palatset på Köpmansgatan 14 mellan åren 1927 och 1958. Restaurangen var inredd i tre våningar med en folkrestaurangbetonad del i bottenvåningen, en något finare del på andra våningen och en festvåning på det översta planet.

Grand hotell

Det pampiga och exklusiva Grand Hotell slog upp portarna 1905 på Stationsgatan.

Östra stranden

Under 1930-talet, då turism och semester hade börjat omfatta alla samhällsklasser, ökade Östra strandens popularitet explosionsartat, inte minst till följd av det så kallade Badtåget från Nässjö. På 1950-talet blev Östra stranden raggarnas hemvist. Den långa Badvägen utmed stranden var det perfekta stråket att glida fram längs med raggarbilar på varma sommarkvällar.

Tylösand

Under 1800-talets andra hälft blev salta bad en fluga bland sociteten och där sociteten samlas, där samlas även så kallat vanligt folk. Tylösand blev en riksbekant angelägenhet. I sinom tid förärades prins Bertil en villa i Tylösand och därmed var genomslaget fullbordat.

Folkparken

Folkparken i Halmstad började sin verksamhet 1927, då Föreningen Folkets Park förvärvade Sommarlust på Furet. På valborgsmässoafton 1936 invigdes ett nytt danspalats. Det beskrevs då som ett av de största i Skandinavien och som ett helt nytt inslag i de svenska folkparkerna.

Norre kavaljeren

Dansrestaurang på Storgatan mellan 1959-1999. En kväll 1986 äntrade The Husbands scenen på Norre kavaljeren och resten är historia.

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"