Texten på denna sid är den text man kommer till om man skannar den QR-kod som finns på utställningsaffischerna. Det som visas på utställningsaffischerna saknas på dessa sidor.

När friluftsbad blev populärt under 1900-talets första decennier sökte sig fler och fler från framför allt Halmstads östra stadsdelar till Östra stranden. 1909 invigdes ett kallbadhus och under 1910- och 20-talet började badstugor och sommarvillor att uppföras. Så småningom etablerades även restaurang- och pensionatverksamhet i anslutning till stranden.

Under 1930-talet, då turism och semester hade börjat omfatta alla samhällsklasser, ökade Östra strandens popularitet explosionsartat, inte minst till följd av det så kallade Badtåget från Nässjö, som sommartid växlades in på ett industrispår och stannade ett hundratal meter från stranden. Östra stranden kom efter hand att bli ”Smålands riviera”.

Sommaren 1939 öppnades Konsumbaren, en då högmodern restauranganläggning i två våningar och tidstypisk funkisstil. Den var länge Östra strandens mittpunkt, belägen vid den under badsäsongen livligt trafikerade korsningen Västervallvägen-Badvägen.

Bild från Konsumbaren 1941. Fotograf Stig Hartman.

Under 1950-talet fick Konsumbaren konkurrens som samlingspunkt av Timmerstugan, den gamla ryggåsstugan med sin omtyckta jukebox, kring vilken spontandans uppstod. Senare utökades verksamheten till en hel anläggning med danssalong, kafé, kiosk och minigolf.

Vid samma tid blev Östra stranden den motorburna ungdomens (”raggarnas”) hemvist. Den långa Badvägen utmed stranden var det perfekta stråket att glida fram längs med raggarbilar på varma sommarkvällar, till tonerna av rockidoler från USA. Närliggande campingplatser gjorde i flera decennier Östra stranden till ett raggartillhåll, särskilt under midsommaren.

För de yngre var minigolfbanor som Japan och Palmqvist, med flipperspel och spelautomater, ett av de främsta nöjena. I början av 1980-talet utökades attraktionerna på Östra stranden med en vattenrutschbana vid Timmerstugan.

Sommaren 1977 hamnade Östra stranden mitt i världsrockscenens rampljus när det engelska punkbandet Sex Pistols den 15 juli inledde sin Sverigeturné med en spelning på Discoteque Stranden i övervåningen på den gamla Konsumbaren.

I dag är flera av de ”klassiska” träffpunkterna på Östra stranden avvecklade. Området har mist en del av sin forna roll som nöjesplats i Halmstad, även om det fortfarande har stor betydelse för bad- och semesterlivet.

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"