Texten på denna sid är den text man kommer till om man skannar den QR-kod som finns på utställningsaffischerna. Det som visas på utställningsaffischerna saknas på dessa sidor.

Klammerdammsgatan 5

År 1926 skedde en genomgripande förändring av reglerna för pilsnerserveringen i Halmstad. För att få kontroll över utskänkningen och ordna denna på ett från ordnings- och nykterhetssynpunkt mera tillfredsställande sätt beslöt stadsfullmäktige 1926 att bilda Halmstads Folkrestauranger AB. Två nyinredda restauranger startades, dessa fick namnen Makrillen och Halmkärven.
Folkrestaurangen försåg enligt statuterna sina gäster med god och närande mat till en billig penning.

Klammerdammsvägen 5, till höger i bilden är fastigheten med Joh. A. Svenssons boktryckeri. I denna lokal öppnade Halmkärven 1926. Fotograf Orla Book, foto från Bilstationen.

Minnesbild från Halmkärven av Tore Christiansson.
Strax efter sju kommer vi in på Kärven, där ser jag alla de kända ansiktena som nickar mot en. Där sitter Brodd och strax jämte Kjelle Grönkål och där sitter Svärd. Rätt mycket folk så här en fredagskväll, men vi får ett eget bord och slår oss ner. Tittar mig omkring och ser att Olga, Britta och Berta håller i serveringen.

Kollar lite på den fina konsten som hänger på väggarna och plötsligt hör jag en bekant röst som säger ”vad vill ni ha pojkar?” Det är Berta, som också är min granne. Grabbarna skall ha varsin mellanöl, men jag kör, så för mig blir det en kanna kaffe och en köttbullssmörgås. Strax efter kommer Berta med min bricka laddad med kaffekanna, kopp, socker och grädde och sist men inte minst: köttbullsmackan. Jag hugger in på första biten och mums, det är så här en köttbullsmacka skall smaka. Här är också stämningen jag längtat efter: alla glada välbekanta röster, doften av mat som blandas med lukten av öl, Greve Hamilton och Prince.

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"