Texten på denna sid är den text man kommer till om man skannar den QR-kod som finns på utställningsaffischerna. Det som visas på utställningsaffischerna saknas på dessa sidor.

Storgatan / Hamngatan 4

Fastigheten där Hotell Svea startades uppfördes 1844 som fabrikslokal för Wallbergs textilindustri. Efter några år behövde textilindustrin större lokaler därför flyttade Wallbergs1850 till Slottsmöllan och 1855 öppnade Hotell Svea.

Hotell Svea var under 1950-talets första decennier känt för sin goda mat. 1906 arrenderades anläggningen av Anna Ahlgren som tidigare hade drivit Ramlösa hotell. Hon tycks ha satsat extra mycket på restaurangdelen. Det sägs att ensamstående herrar, som själva inte lagade sin mat, gärna sökte sig till Hotell Svea. Ett exempel från 1900-talets första decennier är arkitekten Knut Beckeman som enligt uppgift gärna intog dagens samtliga tre måltider på Hotell Svea. På 1950- och 1960-talet serverade Sveas restaurang ofta smörgåsbord som söndagsmiddag.

Foto från Bilstationen.
Hotell Sveas festvåning hade en elegant utformning.
Här bildades Föreningen Gamla Halmstad vid ett möte 1923.

Från 1939 till 1983 drevs Hotell Svea av den klassiska hotellfamiljen Lindmarker, först av Axel och sedan sonen Lago. De utvecklade företaget till ett hotell av hög klass. 1983 togs rörelsen över av JCC/Scandic.

Svea från Hamngatan, troligen 1958. Foto Stig Hartman
Svea med slottsbron i förgrunden. Foto Stig Hartman

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"