I runt 170 år har Hotell Svea varit ett vattenhål för Halmstadbor och besökande. Restaurangen har fungerat som inofficiellt maktcenter, varit pionjär för kvinnlig arbetskraft och i ett av hotellrummen har det skrivits spionhistoria.

1855 köps den gamla fabriksbyggnaden som ligger här av Isak Gabriel Wettermark. Han är vice länsman men också hotell- och värdshusägare. Här får han ett bra läge, intill Hallandsbolagets kajplats där ångbåtarna som går längs med kusten lägger till. Från fastigheten hade Wallbergs klädesfabrik flyttat till Slottsmöllan några år tidigare. Flera till- och ombyggnader gjordes och namnet Hotell Svea började användas 1866. Hotellet låg utmärkt placerat intill Hallandsbolagets kajplats för ångbåtarna som gick längs kusten.

Runt 1890 gjordes en tillbyggnad mot Rådhusgatan. Här inrättades bland annat ett biljardrum och en festsal. Det här blev en ståndsmässig miljö för många bolagsstämmor och föreningsmöten. Här bildades Föreningen Gamla Halmstad vid ett möte 1923.

1906 arrenderades hotellet av Anna Ahlgren som tidigare hade drivit Ramlösa hotell. Hon satsade extra mycket på restaurangdelen. Till sin hjälp har hon systern Maria Ahlgren och en serveringspersonal med kvinnor, något som är nytt på den här tiden. Inte ens i Stockholm finns det servitriser än.  Det sades att ensamstående herrar, som själva inte lagade sin mat, gärna sökte sig till Hotell Svea. Ett exempel från 1900-talets första decennier är arkitekten Knut Beckeman som enligt uppgift gärna intog dagens samtliga tre måltider på Hotell Svea.

Här i salarna träffas också stans maktelit, i alla fall enligt ett kåseri i tidningen Halland från 1908.

Det är där, som de betydelsefulla frågorna, för vår ort och dess ganska vidsträckta omgivning, avgöras.

O, om dessa väggar kunde tala. Om denna festsal kunde berätta sina minnen.

Då skulle ett icke betydelselöst bidrag lämnas till den stora och för hela vårt folk gemensamma Svea historia. 

Från 1939 till 1983 drevs Hotell Svea av den klassiska hotellfamiljen Lindmarker, först av Axel och från 1957 sonen Lago. De hade stor erfarenhet av hotellverksamhet och utvecklade Hotell Svea till ett hotell av mycket hög klass.

1954 byggdes en veranda ut mot Nissan och blev mycket omtyckt. I den här delen av byggnaden ordnades sedan både dans och kasinospel. På 1950- och 1960-talet serverade Sveas restaurang ofta smörgåsbord som söndagsmiddag. Enklare måltider serverades i en kafeteria mot Rådhusgatan.

1968 öppnade hotellet i en ny byggnad med ingång från Storgatan. Samtidigt moderniserades den gamla hotellbyggnaden och integrerades med den nya delen. Hotellet bytte samtidigt namn till Hallandia. Den sex våningar höga byggnaden var ritad av arkitekterna Hugo och Lisa Höstrup. Fasaderna var byggda med prefabricerade byggelement av betong och småsten. De 92 hotellrummen var inredda av Bruno Mathsson. En kafeteria fungerade som vinrestaurang på kvällarna. Högst upp fanns en modern konferensavdelning. Halmstad hade fått ett riktigt lyxhotell.

På sommaren 1973 blir Hotell Hallandia i all hemlighet centrum för den internationella storpolitiken. Då checkar Günter och Christel Guillaume in. Han är personlig sekreterare till den tyske förbundskanslern Willy Brandt. Men dessutom är paret östtyska spioner. På Hallandia träffar Guillaume sin östtyska kontaktperson som fotograferar av flera hemliga dokument som de har med.

Ett år efter hotellbesöket i Halmstad avslöjas paret Guillaume och döms till fängelse för landsförräderi i Tyskland. Efter några år utväxlas de mot västagenter och flyttar till Östtyskland, där han skriver sina memoarer. I boken kan man läsa mer om mötet här på Hallandia.

På 1980-talet säljs hotellet till Scandic. Det byggs om i olika omgångar och får namnet Scandic Hallandia. Men restaurangen heter fortfarande Svea, som en påminnelse om hotellets tidiga historia. 

Läs mer
Aremar – Ur folkmun och arkiv, sid 77
Gamla Halmstads Årsbok 1962
Gamla Halmstads Årsbok 1946

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"