Texten på denna sid är den text man kommer till om man skannar den QR-kod som finns på utställningsaffischerna. Det som visas på utställningsaffischerna saknas på dessa sidor.

Köpmansgatan 14

Det hus där Källaren Laxen låg har ritats av stadsarkitekten Knut Beckeman och byggdes 1885. Huset har jämförts med en gräddbakelse på grund av sin magnifika fasad och det byggdes för konsul Anton Wilhelm Angel (1839-1909).
Foto från Bilstationen.

Han drev flera företag, bland annat handelsföretaget A W Angel som handlade med järnvaror. Samtidigt var Angel politiker och satt en tid även i riksdagen.

Huset kallades i folkmun Angelska palatset. Motboken avskaffades 1955 och därefter tog det tre år innan värdshuset Laxen fick stängas.
Foto från Bilstationen.

När källarmästare Torsten Senje försökte få gästerna i tredjeklass restaurangen att dricka vin fick han frågan ”Vilket är starkast, det röda eller det vita?”

Elsa Paulsson
Det finns en bevarad receptbok skriven av Elsa Paulsson som arbetade på Restaurang Laxen. Några exempel på recept ur boken:

Stekt tjäder a la Tervlienne: Späckad tjäder marinerad i 2 dagar med lök, morötter, purjo, lagerbärsblad, timjan, persilja, nejlikor, peppar och rödvin, stekes i smör ångkokas mör med kryddor.

Äkta sköldpaddsoppa: En mycket stark bulljong, madeira i soppan, skall vara alldeles klar och stark, konserverad sköldpadda uppvärmes, litet vitt vin slås på den, sköldpaddsköttet skäres i tärningar och ilägges vid serveringen.

Falsk sköldpaddsoppa: Ett kokt kalvhuvud skäres i stora tärningar, fiskfricadeller och små fricadeller av höns eller kalvkött och syltlökar, spadet av kalvköttet får koka in till tredjedelen, redes med smör och mjöl, vinsmak, köttet värmes i såsen serveras i karott med äggklyftor och citronskivor och små smördegspastejer eller i brist därpå små smörstekta brödskivor.

Blodkorv: 2 liter grisblod noga 1 liter mjölk, salt, socker, malen kryddpeppar efter smak.
Hackad lök brynes lätt i flott, isterflott skäres i tärningar.
Groft rågmjöl iröres till lagom smet, får stå i 2 timmar att svälla, vattnet ska vara på kokpungten och salt i vattnet.

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"