Starten på abonnementskonserten blev, det må genast sägas ifrån, storartad. Ett program av högsta kvalité, till alla delar briljant utfört och mottaget med stormande bifall av den talrika publiken och sedan bifallsstormen efter sista numret något lagt sig, reste sig landshövding Hederstierna, från sin plats och höll ett litet tal. Han kunde icke underlåta uttala ett tack för den vackra och gedigna musiknjutning, som samhällets invånare denna dag, blivit i tillfälle att få ta del av och han önskade orkesterföreningen all lycka och framgång.

Det finns många liknande positiva recensioner i dåtidens tidningar. Musik och teater var i början på 1900-talet en uppskattad verksamhet på Hotel Mårtenson.

Fredrik Mårtenson kom från Ljungby och startade 1858 gästgiveri- och hotellrörelse vid Storgatan strax innanför Norre Port. Han har storslagna planer för Storgatan 52 och börjar direkt med en större ombyggnad. En kägelbana öppnade i en byggnad längs med Norre Katts Gränd. I hörnet av Storgatan och Norre Katts Gränd invigdes 1863 en festivitetssal som användes till både konserter och teaterföreställningar. Det var under många år Halmstads enda lokal för musik och teater. Här sjunger underbarnet från Halmstad, Vendela Andersson, en operaaria inför en fullsatt salong. Hon är bara 9 år gammal och detta är långt innan hennes stora genombrott. Här ordnas baler och orkesterspelningar och programmen får ofta fina recensioner i tidningarna.

År 1920 öppnade biografen Palladium i teatersalongen. De första åren ligger entrén mot parken och besökarna går in via en inbyggd förbindelse över Norre Katts gränd. Men långt tidigare visades stumfilm i teatersalongen och 1901 blev det en stor händelse när filmen ”En juldröm” visade och för första gången i Halmstad blev publiken underhållen av en biografpianist.

Från början driver Mårtenson också en större och en mindre sommarrestaurang som ligger i parken. Det är välbesökta ställen och de första åren är det hektiskt för personalen för all mat hämtas från hotellet. Så småningom hyr hotellet bara den större restaurangen, som kallas övre Tivoli och ligger på en mindre kulle där bastionen är i dag. Den har då fått eget tillagningskök, rustats upp med snickarglädje och blivit ett av Halmstads mest populära ställen.

I mitten av 1900-talet drivs Mårtenson av Franz och Greta Gruber. Hon är från början städerska och han hotelldirektör. När tycke uppstår skiljer han sig från sin fru och gifter sig med Greta, som får en helt annan position. Att hon nu flyttar in i direktörsvåningen har vissa gamla kollegor svårt att ta. Men där blir hon kvar.

När Franz Gruber går bort 1969 står det i hans testamente att hustrun Greta ska få bo kvar i takvåningen under resten av sin livstid. Hon ska också ha tillgång till fri mat. Testamentet är välskrivet. Trots flera ägarbyten kan Greta Gruber stanna kvar på hotellet ända till sin död 1996.

Under Gretas sista år på Mårtenson börjar Johan Rosenlind jobba på hotellet och får bland annat uppdraget att servera damen i den gamla direktörsvåningen. Senare blir han manusförfattare till tv-serien ”Vår tid är nu” och där baserar han karaktären ”Tanten på taket” på Greta Gruber.

Efter Gretas död byggs takvåningen om till hotellrum. Ytterligare en stor renovering görs i början på 2020-talet, som en modern tolkning av 1920. Franz och Greta lyfts också fram i olika delar av hotellets verksamhet, som en blinkning till historien.

Läs mer
Tidsbilder, halmstadborna och livet på den vita duken, sid 195
Symfonier i Halmstad 1896-2025
GHÅ 1988, Kvarteret som blev Mårtenson, sid 84-110
GHÅ 1930, Norre Katts Park, sid 5-29
Gamla Halmstads utställning Nöjesliv

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"