I Halmstad fanns runt sekelskiftet 1900 ett 30-tal ölkrogar, där det serverades öl och brännvin. Här några av dem:
Lilla Helvetet låg i hörnet Kyrkogatan/Hamngatan i Hammarska huset, där ångbåtskommissionären Fahle Hammar med familj bodde. Lokalen bestod av två rum och strax innanför dörren satt ”skänkan”, som hällde upp suparna. Innehavarinnan Ulla Hjelmström, ”moster Ulla” kallad, höll kunderna under sträng uppsikt.
Bierhallen vid Stora Torg låg i Appeltofftska huset, nuvarande Tre Hjärtan. I serveringslokalen stod en biljard och runt väggarna bord. Där fanns också en speldosa och om man lade ner fem öre i den spelades en melodi. Före och efter högmässan kom en hel del kyrkobesökare in för att styrka sig.
Baertlings källare fanns i Baertlingska huset, som låg på nuvarande Åhlénshusets plats. Det var en mycket välbesökt krog med ingång från Köpmansgatan. Här kunde man köpa nubbar i små ”droppflaskor”.
Morsa, senare omdöpt till Valhalla, låg i Hotel Mårtensons fastighet vid Hamngatan. Den var troligen den mest frekventerade i hela staden. Här var det inte lönt att ställa till gruff– innehavarinnan var respektingivande och behövde bara glänta på ytterdörren för att bråkmakarna skulle lugna ner sig. Hjälpte inte det blev de utkastade direkt.
Gromme Svens (grom=grym) låg i hörnet Bredgatan/Kungsgatan. Det var ett avhämtningsställe och drycker fick inte intagas på plats. Men för kända kunder hängde en korkskruv ner från taket och de kunde alltså halsa på stället.
Automaten låg vid Storgatan. Där lade man ner en slant i en springa och höll glaset under en kran, så fick man så mycket öl som man betalt för.
Nedre Tivoli i Norre Katts park var ett ställe där alla sorters alkoholhaltiga drycker serverades. Där kunde vara stökigt, det hände att flaskor kom farande genom luften.
Kampen mot de många krogarna blev en angelägen uppgift för stadens nykterhetsorganisationer. Nykterhetskämparna betecknade ölkrogarna som ”simpla och snuskiga källarhål”. Men nykterhetsfolket förstod att det inte gick att bara stänga alla krogar- det gällde att få till något bättre i stället. 1891 började de planera för ”ett kafé, där nykterhetsvännerna kunna finna trevnad”. Efter diverse turer inrättades 1907 Nykterhetsfolkets Kafé och läsrum, Nyktran, som fanns kvar ända till 1962, då den revs.
Den 1 oktober 1912 infördes ”tvåsupssystemet”, vilket innebar att varje kund endast fick serveras två supar åt gången men måste då beställa lagad mat för minst 10 öre. Detta rensade upp bland ölschappen. 1926 beslöt stadsfullmäktige att bilda Halmstads Folkrestauranger AB, som fick ensamrätt att driva enkla restauranger, där maten var huvudsaken och ölet en bisak.
Kerstin Wedin
Källor: GHÅ 1958: s. 274-278. Något om ”Gökakrogar”, avhämtningsställen och ”ölschapp”.
GHÅ 1964: s. 144-160. Nyktran – en gammal Halmstadkrogs öden.
GHÅ 1974: s.122-135. När ”Bolaget” residerade i innerstan.