Texten på denna sid är den text man kommer till om man skannar den QR-kod som finns på utställningsaffischerna. Det som visas på utställningsaffischerna saknas på dessa sidor.
Den självklara mittpunkten i Tylösand idag är Hotel Tylösand som ägs av profilerna Per Gessle och Björn Nordstrand. De tog i början av 1990-talet över ett hotell som hade sett bättre dagar.
Allting startar med en restaurang 1915, några år senare fanns även ett tillhörande hotell med 47 rum. Verksamheten växte vidare till en imponerande funkisbyggnad anpassad till den tidens krav på hög standard.
Tylösandsbaletten 1946. Fotograf Stig Hartman.
1953 brann hotellet ner till grunden och man fick börja om från början. Sen dess har hotellet byggts på i olika omgångar och inhyser i dag fler rum än någonsin, en rad restauranger och konferenslokaler, spa, nattklubb. Det är även Sveriges största konstgalleri, fokus ligger på fotokonst, men även skulpturer och målningar finns att beskåda.
Foto från Bilstationen.
Till glansen kring Tyludden måste även Halmstads Golfklubb, i folkmun Tylösands golfklubb, adderas. Banorna räknas som några av de absolut förnämsta i landet.
Finns det ett stort hotell på en plats, en livs levande prins på armlängds avstånd och en allteftersom fungerande lokaltrafik, som ersatte färjan från centrum, så växer konkurrerande, eller för all del kompletterande restauranger och nattklubbar upp. Dessa når sin absoluta peak under 70- och 80-talen. Carlsberg blir ett populärt ställe när trenden med discjockey slår igenom på riktigt. Sen följer Seaside, Charlie No och Carlos och i Tylösand skapas i mitten av 80-talet ett vibrerande nöjescentrum. Under några somrar är det hart när omöjligt att ta sig mellan Charlie No, senare Butler och numera Punch, och hotellet med sina diskotek Beach Club och Natti Natti.
Men så genom ett trollslag så förflyttas nöjeslivet in till Halmstads centrum igen. Coverbandet Husbands och andra liknande band förändrar nöjeslivet och Tylösand blir åter som en sovstad. Men bara några år senare tar alltså nya ägare över hotellet och får återigen upp intresset för Tylösand. Idag trängs mängder av folk på sommarens After Beach på Solgården där blandas soldyrkare med semesterfirare som med jämna mellanrum vill kasta sig i de blå vågorna. Konferensdeltagare delar utsikt med restaurangbesökare.
Det som hundra år tidigare räckte med salta stänk ifrån Västerhavet har idag blivit en lyxig anläggning där paradkostymen består av vit badrock, gurkmask och badtofflor. Fortfarande med samma underliggande mål dock – att hålla sig ung.