Video 8: Halmstad slott

Video7-Slottetvideologga

Detta är video nr 8 i föreningens serie ”Lär känna Halmstad”

Slottet är från början av 1600-talet och när det byggdes var Halmstad en stad i Danmark och det var Christian IV som låg bakom slottsbygget. Arkitekt var Hans van Stenwinkel d.ä. Slottet består av fyra hus kring en borggård. Södra längan är själva kungahuset och slottet användes ursprungligen som ämbetsbostad åt länsmannen         
Lär känna Halmstad – Halmstad slott

 

Läs vidare

Video 4: Marinstugan på Söder

videologga

Detta är video nr 4 i föreningens serie ”Lär känna Halmstad”

Marinstugan är en kulturbyggnad i Halmstad som byggdes 1852 och låg då vid nuvarande Slottsbrons västra fäste. År 1861 flyttades den till sin nuvarande plats vid Nissan på Söder. Den har genom åren använts som ångbåtsexpedition – tullklareringslokal – materialbod – personalrum – omklädnings & tvättrum för personal på mudderverk… Halmstad sjöman på Söder 08

Om denna välkända symbol för Halmstad berättar Anders Bergenek i denna video (längd 3 minuter – filmen är av hög kvalitet och kan med fördel ses i fullskärmsläge.)

 

Lär känna Halmstad – Marinstugan på Söder

 

Foto: Christer Engstrand 2008

Läs vidare

Video 3: S:t Nicolai kyrka i Halmstad

Halmstad St Nicolai kyrka 04videologga
Detta är video nr 3 i föreningens serie ”Lär känna Halmstad”

S:t Nicolai kyrka är en välkänd symbol för Halmstad. Kyrkan omnämndes första gången 1432 med namnet Sankt Nikolai, men troligen har det stått en stadskyrka på samma plats tidigare. Kyrkan undkom den stora branden 1619 och är därför en av de få byggnader förutom slottet och några andra byggnader, som finns kvar före detta år.

Om denna välkända symbol för Halmstad berättar Anders Bergenek i denna video (längd 8 minuter – filmen är av hög kvalitet och kan med fördel ses i fullskärmsläge.)
Lär känna Halmstad – St Nicolai kyrka

 

Foto: Christer Engstrand

Läs vidare

Video 2: Europa och tjuren

videologgaStockholm Millesgarden Europa och tjuren 110423-1

Detta är video nr 2 i föreningens serie ”Lär känna Halmstad”

 

Europa och Tjuren är den kända fontänen i brons av Carl Milles på Stora Torg i Halmstad i Sverige. Konstverket är uppfört 1926 och motivet är hämtat från grekisk mytologi och handlar om när Zeus, i en tjurs skepnad, rövar bort prinsessan Europa.

 

Om denna välkända symbol för Halmstad berättar Anders Bergenek i denna video (längd 4 minuter).

Lär känna Halmstad – Europa och tjuren

Foto (från Millesgården på Lidingö): Christer Engstrand

Läs vidare

Video 1: Kirsten Munks hus

Kirsten Munk 1598-1658 med barnvideologga

 

Detta är video nr 1 i föreningens serie ”Lär känna Halmstad”

 

Det sägs att Christian IV byggde ett hus i Halmstad åt Kirsten Munk, men det finns inga bevis för det. Det grönglaserade huset, Kirsten Munks hus vid Storgatan, byggdes någon gång efter branden i staden 1619 av importerat holländskt tegel. Huset är det enda i Sverige i sitt slag från den tiden.

Om det speciella huset på Storgatan och om Kirsten Munk berättar Anders Bergenek i denna video (längd 4 minuter).
Lär känna Halmstad – Kirsten Munk

Läs vidare

En boksamlare berättar

Eric Rasmusson 1916-2011

Eric Rasmusson, född 1916 i Årstad, död 2011, var författare till flera böcker om halländsk kulturhistoria.

 

I denna film – ”En boksamlare berättar” – inspelad 2010, berättar han om sitt författarskap, men också om hur han samlat Hallandica i hela sitt liv. Samlingen på över 6000 titlar utgör stommen i Hallandsavdelningen på Högskolebiblioteket i Halmstad.

 

Filmen är av hög kvalitet och kan med fördel ses i fullskärmsläge. En längre version av denna film (22 min), där Eric också berättar om sin ungdom i Falkenberg, studierna vid Handelshögskolan i Göteborg, utvecklandet av tetra-förpackningen, giftermål mm, finns till utlån på Stadsbiblioteket i Halmstad.

 

En boksamlare berättar from Kathinka Lindhe on Vimeo.

  Eric Rasmusson   Foto: Patrik Leonardsson

 

Eric Rasmusson utnämndes 2004 till hedersdoktor vid Lunds universitet. I sitt yrkesliv var han direktör på Tetra Pak i Lund. Erics passion för den halländska hembygden framgick av hans omfångsrika bibliotek, som han generöst donerade till Högskolebiblioteket i Halmstad. Eric ville aldrig kallas ”pensionär”, han föredrog att kalla sig ”senior”, och som sådan publicerade han böcker med titlar som ”Kuckeliku!”, ”Hallandica” och ”Pärlfiske”. Vid sin bortgång hade han lagt sista handen vid en memoarbok, som kommer att utges postumt.

 

Bibliografi:

  • 1972: Sandskrift
  • 1976: Tetragram
  • 1990: Kuckeliku!
  • 1999: Hallandica: Berättelser om ett Kanaans land i Sverige
  • 2003: Pärlfiske: Ur minnet och i halländska åar
  • 2005: Sagan om S:t Olofs kapell
  • 2006: Frösakull

Läs vidare

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"