Eric Rasmusson 1916-2011

Eric Rasmusson, född 1916 i Årstad, död 2011, var författare till flera böcker om halländsk kulturhistoria.

 

I denna film – “En boksamlare berättar” – inspelad 2010, berättar han om sitt författarskap, men också om hur han samlat Hallandica i hela sitt liv. Samlingen på över 6000 titlar utgör stommen i Hallandsavdelningen på Högskolebiblioteket i Halmstad.

 

Filmen är av hög kvalitet och kan med fördel ses i fullskärmsläge. En längre version av denna film (22 min), där Eric också berättar om sin ungdom i Falkenberg, studierna vid Handelshögskolan i Göteborg, utvecklandet av tetra-förpackningen, giftermål mm, finns till utlån på Stadsbiblioteket i Halmstad.

 

En boksamlare berättar from Kathinka Lindhe on Vimeo.

  Eric Rasmusson   Foto: Patrik Leonardsson

 

Eric Rasmusson utnämndes 2004 till hedersdoktor vid Lunds universitet. I sitt yrkesliv var han direktör på Tetra Pak i Lund. Erics passion för den halländska hembygden framgick av hans omfångsrika bibliotek, som han generöst donerade till Högskolebiblioteket i Halmstad. Eric ville aldrig kallas ”pensionär”, han föredrog att kalla sig ”senior”, och som sådan publicerade han böcker med titlar som ”Kuckeliku!”, ”Hallandica” och ”Pärlfiske”. Vid sin bortgång hade han lagt sista handen vid en memoarbok, som kommer att utges postumt.

 

Bibliografi:

  • 1972: Sandskrift
  • 1976: Tetragram
  • 1990: Kuckeliku!
  • 1999: Hallandica: Berättelser om ett Kanaans land i Sverige
  • 2003: Pärlfiske: Ur minnet och i halländska åar
  • 2005: Sagan om S:t Olofs kapell
  • 2006: Frösakull

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"