I början av 1900-talet var Tylösand en avsides strandremsa långt bort från Halmstad. Åtminstone kändes det så eftersom vägarna var dåliga och en båtresa från innerstaden tog sin rundliga tid. Sedan dess har Tylösandsvägen kommit till, bebyggelsen har brett ut sig och Tylösands hotell och restaurang har startat och utvecklats. Dagens Tylösand är ett besöksmål av internationell klass.
Bad i öppna havet kom i ropet på 1920-talet, när det blev mer populärt att tillbringa ledig tid i solen än i skuggan av träd eller parasoll. Den härliga sandstranden lockade inte bara besökare som hade råd bo på hotell, utan också badgäster som tältade eller levde sommarliv i stugor.
Badorten Tylösand etablerades inte spontant utan var frukten av en medveten strategi från Halmstadbor med visioner, främst Johan Hallberg. Den första restaurangen invigdes 1915. Under några få decennier på 1900-talet skapades förutom hotellet också attraktioner som golfbanan, Rhododendronparken och S:t Olofs kapell.
Utvecklingen från ödemark till dagens turistmetropol skildras i en ny bok med titeln ”Här samla vi kraft och lefnadsmod!” av Malmöborna Erik Magnusson (text) och Frederic Täckström (grafisk form). Boken är i stort format och innehåller mer än 700 bilder fördelade på 360 sidor. Författarna har tidigare skrivit om skånska badorter som Mölle, Skanör och Falsterbo, Ängelholm, Torekov och Båstad. Boken finns att köpa i bokhandeln.