I Gamla Halmstads expedition hänger en blyertsteckning av en 16-årig konstnärinna. Motivet föreställer en del av det centrala Halmstad, som det såg ut 1923. Teckningen har gjorts av en flicka som hette Märta Wendler, och som bodde på Victoriagatan 2 på andra sidan Nissan. Härigenom hade hon motivet framför sig, när hon tittade ut genom fönstret. Märta var rörelsehindrad på grund av polio, som många drabbades av på den tiden. Men hon kom att ägna sig åt att teckna och måla har en anhörig, Staffan Wendler, berättat. Det motiv som hon avbildade finns inte längre. Rådhuset som var ritat av arkitekten  F J Heilborn och byggt 1853 revs 1953 i samband med att man skulle bygga Slottsbron. Byggnaden fick sålunda existera i hundra år. Det efterföljande rådhuset vid Stora Torg blev klart 1938 och har senare byggts till.

Till höger om det gamla rådhuset ser man Hotell Svea, där en gång Wallbergs klädesfabrik inrymdes. I dag ligger där Scandic Hotell Hallandia. I bakgrunden avtecknar sig S:t Nikolai kyrka. En intressant detalj är de s k kleristoriefönstren i kyrkans långhus, som igenmurades vid restaureringen 1938-41.

Det finns många exempel på gamla teckningar och målningar från staden som kan förmedla kunskap om hur Halmstad tidigare såg ut. Ta väl vara på dem även om de inte är utförda av någon konstnär!

Text och bild: Lennart Lundborg

 

 

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"