Lennart Lundborg385 IMG_2826Tavla

I Föreningen Gamla Halmstads kontor i Teaterbyggnaden finns en oljemålning av ett 1971 rivet hus invid Norre Port. Tavlan är målad av konstnären Alfred Andersson (1848-1906). Hans strävsamma liv som konstnär och teaterdekoratör har skildrats av sakföraren kandidat Wedel Bengtsson i Gamla Halmstads årsbok 1950. Nämnde författare bodde f ö i det hus, som han avbildat bredvid Norre Port och som revs 1971 till mångas förvåning. Det innehöll 11 lägenheter, de minsta tvårummare och det största rymde inte mindre än 5 rum och kök bör tilläggas. I bottenvåningen fanns 5 butikslokaler; firma Hälsokost, frisör Alfred Nilsson; Gösta W Johansson skrädderi samt i prången mot Norre Port silversmeden Olle Torrestad. I byggnadsnämndens handlingar nämns namnen Björn Johnsson och Ulla Hallberg, som tog över efter Torrestad.

Anledningen till att denna byggnad revs 1971 berodde troligen på att arkitekt Sven Brolid som några år senare skulle restaurera Norre Port ville återställa den gamla fästningsvallen på ömse sidor om själva porten. Då behövdes ett större utrymme för den planerade vallen.

För att få klarhet i arkitekten bakom huset på Tyghusgatan har jag rådfrågat kommunarkivet på Patrikshill, som benäget hjälpt mig att ta fram originalritningarna från 1897. De visade sig inte helt oväntat vara utförda av stadsarkitekten Sven Gratz på tomterna 0.27 A och 27 AB i Norra Roten. Ägare var grosshandlare G P Jönsson.

Lennart Lundborg

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"