Ett av Halmstads mest spännande hus är Twistens gård på Storgatan 38.

I källaren finns valv som verkar vara medeltida. Undersökningar av byggnaden visar att den troligen är byggd efter stadsbranden 1619 men att de nya delarna kan ha byggts in i ett befintligt, delvis raserat hus. Det här är ett stenhus med ett torn som från början var ett trapphus men som idag fungerar som burspråk. Det är en påkostad konstruktion. De flesta hus från den här tiden byggdes som korsvirkeshus vilket var billigare.

Ändå vet vi väldigt lite om husets ursprung. En del har hävdat att det hörde till Franciskanerklostret på Lilla torg och kan ha varit föreståndarbostaden. Tyvärr är arkiven från den här tiden borta och det finns inga dokument som stöder de här teorierna.

Den första kända ägaren till fastigheten är Johan Twist som var invandrad från Lübeck. Han bedrev handel och ofta på ett väldigt offensivt sätt. Flera affärer slutade i domstol. Ändå blev han själv betrodd av borgarna att bli rådman i Halmstad. Han ägde den här fastigheten från 1660-talet och fram till sin död 1688.

Generalmajoren Georg Bogislaus Staël von Holstein är också en av de mera kända ägarna. Han köpte huset 1730. Mycket talar för att han tidigt gjorde en grundlig renovering och att byggnaden då fick sitt nuvarande utseende. På tornets vindflöjel finns texten ” SvH a:o 1731” där ”SvH” med all säkerhet står för Staël von Holstein. Det är också han som bygger upp Vapnö slott efter att det har brunnit. Dessutom gör han sig känd för sitt nära på dubbeläktenskap.

Georg Bogislaus Staël von gifter sig först med Ingeborg Horn och de båda hamnar i fångenskap i Ryssland. Han lyckas ta sig hem till Sverige men hon blir kvar. Efter elva år av tystnad ska han till slut gifta om sig, med Sofia Ridderschantz. Men dagen före bröllopet dyker Ingeborg upp och allt får avblåsas. I 40 år. För då dör Ingeborg och den nu 77-årige Georg kan äkta den 64-åriga Sofia. Alla tre sägs dock ha varit såta vänner genom livet.

Twistens gård hade sedan flera ägare innan det köptes av Halmstads stad 1826. Nu gjordes det om till rådhus med sessionssalen placerad på andra våningen. Byggnaden blev på så sätt Halmstads fjärde rådhus. Samtidigt flyttade stadens lärdomsskola (dåtidens gymnasium) dit från Mellgrenska fastigheten på Klammerdammsgatan. Den var placerad på gården i ett korsvirkeshus. Här fanns förutom tre skolsalar även lägenheter för rektor och två lärare.

1863 flyttade rådhuset till nybyggda lokaler vid Hamngatan mellan Hotell Svea och Slottet. Lärdomsskolan utvecklades 1863 till staden gymnasium och var kvar i de här lokalerna till 1869 då det flyttade till byggnad norr om slottet.

Runt år 1900 flyttade stadens försäljning av alkoholhaltiga drycker in i Twistens gård som byggnaden åter kallades. Till 1953 blir föregångaren till Systembolaget kvar här. Men sedan blir det mer dansant.

1959 öppnar restaurang Norre Kavaljeren här och blir snabbt ett av Halmstads mest populära uteställen. Så förblir det för flera generationer. Under sommaren 1986 blir Kavaljeren hemmascen för Husbands med Niklas Strömstedt, Janne Bark, Lasse Lindbom och Nisse Nordin. Det blir en enorm succé.

På 2000-talet har huset omväxlande använts som restaurang och affär. Att det fortfarande står kvar får vi tacka brandkåren för. 1983 härjade elden igen. Men denna gång går det betydligt bättre än på 1600-talet och den oersättliga byggnaden kan räddas

Läs mer
Stadsvandring i Halmstad, sid 12
Gamla Halmstads Årsbok 1959
Gamla Halmstads Årsbok 1962

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"