Föreningens ordförande Anders Bergenek gör en betraktelse om julhelgen för 50 år sedan och firandet idag:

”Under juldagarna 1960 rapporterades i Halmstad inte en enda allvarlig händelse till polisen! Ja, enligt Hallandsposten var det faktiskt så. Precis en sådan jul skulle jag vilja önska även 2010.”

 

Var det då bättre förr? Nej, låt oss inte vara naiva. Alkoholmissbruk och våld i nära relationer fanns också för 50 år sedan. Möjligen var det lugnare på stan. Det kommersiella utbudet var inte så stort och det ingick inte i våra vanor att gå på krogen under juldagarna. Halmstadborna var mer i sina hem eller hos släkt och vänner. Möjligtvis gick vi på bio på annandagens kväll. 1960 var det också många som hade fått TV och då ville de inte missa några program.
Det är charmerande att tänka tillbaka på livsvillkoren för 50 år sedan men låt oss inte romantisera dem. Ett engelskt uttryck säger ungefär att ”tala inte om den gamla, goda tiden för den har aldrig funnits för när den pågick så upplevde vi den nämligen inte som god”. Minnet är en bedräglig mekanism som med tiden suddar ut och fyller ut bilden så att den blir logiskt eller känslomässigt anpassad till våra behov. Fritjof Nilsson Piraten talar om minnet som en grumlig vätska som med åren sedimenterar och till slut blir alldeles klar.
Jag älskar dagens jular med dess blandning av tradition och modernt glitter. Det är upp till oss själva att förhålla oss till julen utifrån vår tro, våra vanor, intressen och behov. Olika förhållningssätt finns sida vid sida och accepteras. En del har av religiösa eller andra skäl inte alls något förhållande till julen. Spridningen och mångfalden är större än för 50 år sedan. Vi lever i ett modernare samhälle. Julens budskap handlar om frid på jorden och om kärlek. Det är svårt att tänka sig en bättre kombination av ord än frid eller fred och kärlek. Det grundläggande budskapet är oslagbart. När en del ser tvång och stress i julkort, julklappar, storstädning och matlagning vill jag gärna se dem som handlingar av omsorg och kärlek.
Vi vill våra närmaste och helst också många andra så innerligt väl i juletider. Ibland skulle jag hoppas att vi under hela året ansträngde oss för att göra lika gott. Det jag saknar i det moderna julfirandet är utrymmet för frid, stillhet och eftertanke. Vi behöver stanna upp och uppmärksamt och medvetet ta in nuet med alla våra sinnen. Då hittar vi kanske också meningen med alla våra ansträngningar. Jag tror att det är god terapi för våra själar att ägna lite tid åt att reflektera över vad julens budskap om frid och kärlek kan betyda i våra liv idag.
Oavsett hur dina jultraditioner ser ut finns det en förmån som kommer dig till del genom medlemskapet i vår förening. Årsboken kommer i december fylld med härliga och spännande berättelser om Halmstad och dess invånare tillsammans med en kavalkad av bilder. Kärlek, frid och Gamla Halmstad – kan förutsättningarna för en bra julhelg bli bättre?

 

God Jul och Gott Nytt År!
Anders Bergenek

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"