forsaljningen_pa_hemsidan0009

 

Westra stranden har genomgått en klassresa under de gångna 75 åren. Från att ha varit en avsides hemvist för fattiga fiskare och ”jordnära” har stranden vid Knebildstorpsbäckens utlopp blivit åtråvärd tomtmark – en verklig guldkust i Halmstad.

 

Tom Manhof är fotograf och har under många år medverkat med text och bild i Gamla Halmstads årsbok. Han är född 1927 och uppväxt på Westra stranden. Nu vill han delge sina minnen genom en nostalgisk vandring i en ny bok där bilderna ofta talar mer än orden.

 

 

 

Att vandra längs Prins Bertils stig från Knebildstorpsbäcken till Simstadion tar inte många minuter. Likväl finns här mycket att berätta från förr och nu: om fiskare, sjömän, stenhuggare, äventyrare

Skriften heter ”Strandhugg på Kaparegatan och Westra stranden” och är nr 2 i föreningens nya skriftserie. Den som söker efter en gatuskylt med namnet Kaparegatan får leta förgäves eftersom vägstumpen heter Simmarevägen sedan lång tid tillbaka. Vän av ordning undrar kanske också över den gammaldags stavningen av Westra stranden.

Tom förklarar:
– Jag citerar vännen Pampas: ”Det står W på kompassen!”
Dessutom var Westra stranden adressen till mitt barndomshem, inte Gathenhielmsvägen där huset egentligen ligger. Pampas, eller Torsten S Nilsson, är en av de färgstarka inbyggarna på Westra stranden som läsaren får stifta bekantskap med i skriften. Tom har tillbringat många timmar i hans sällskap i Lillastugan vid villa Bäckastrand.
– Torsten gick ur tiden 1998, 91 år gammal. Han var en mycket speciell person, en filosof och stor berättare. Dessutom en mästare på knoparbeten. Han kunde alla knopar som användes på en fullriggare. Numera är det sonen Nils M Lundal som residerar på Bäckastrand, och även han får besök av Tom, liksom kapten Olausson, bröderna Lodde och Wille och villa Fågelvik med all sin keramikkonst.
Westra stranden har genomgått en klassresa under de gångna 75 åren. Från att ha varit en avsides hemvist för fattiga och ”jordnära” har stranden blivit åtråvärd tomtmark – en verklig guldkust i Halmstad. Det är inte att undra på för utsikten över Laholmsbukten är vidunderlig. Varför inte ta en julpromenad längs Prins Bertils stig utmed Westra stranden? Toms skrift är en given följeslagare på vandringen.
/Stefan Gustafsson

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"