Halmstad förknippas med sommar, ett rikt nöjesutbud och naturligtvis bad. I Gamla Halmstads nya bok berättas om hur badlivet i Halmstad växt fram och utvecklats fram till våra dagar. De olika badformerna och stränderna får sina egna kapitel. Författare är Dorota och Pär Lindblad.
Redan på 1860-talet försökte driftiga stadsbor att anlägga en kurort som skulle locka utombys besökare. Kall- och varmbadshus byggdes också, framför allt för Halmstadborna själva. Men dröjde till början av 1900-talet, när rekreation och bad i den fria naturen slog i genom, som bad- och turistlivet tog fart i vår stad.
Tylösand som badort har inte växt fram spontant. Att etablera en turistattraktion flera kilometer från Halmstads centrum var ett ambitiöst projekt som lyckades över förväntan – även om det tog tid. Östra stranden däremot har en annan historia. Den vidsträckta och långgrunda sandstranden lockade många sommargäster från andra sidan länsgränsen och uttrycket ”Smålands riviera” myntades.
En viktig del i badkulturen är hur man är klädd på stranden. Bad- och semestermodet bjuder på en fascinerande och nostalgisk tidsresa – färg, form och åtgång på tyg har varierat under årens lopp.
I boken får vi också läsa om badkulturens utveckling: från det antika Grekland och Romarriket med dess termer och heliga källor till dagens ofta intensiva sommarliv där bad kombineras med mat, shopping och nöjen.
Boken säljs till medlemspriset 200 kr och finns att köpa eller beställas på Gamla Halmstads kansli, Fredsgatan 5 (035-21 40 40). Säkrast tid 9.00-11.00. Välkommen!