omslag-malcus-webVi presenterar här en ny bok som är del fyra i Gamla Halmstads skriftserie om Halmstads industrihistoria. Boken kommer ut lagom till jul och omfattar Malcus 80-åriga historia från 1889 till 1969, då verksamheten övertogs av Svenska Kullagerfabriken (SKF) i Göteborg.

 

Malcus Holmquist var under många år ett av de dominerande industriföretagen i Halmstad och i södra Halland. Många Halmstadbor har på olika sätt en relation till företaget.

 

Det som framför allt kännetecknade Malcus var den internationella verksamheten. Till nästan alla länder i världen exporterades borr, borrutrustningar, slipmaskiner, traverser och lyftdon samt en mängd andra industriartiklar. Ett konkret exempel på företagets mångsidiga produktion finns sedan några år intill det gamla tullhuset vid Nissan: Kran 2, levererad 1921 av Halmstads Nya Verkstads AB, som var ett helägt dotterbolag till AB Malcus Holmquist.

 

Författare är Bengt Gärdfors, Laholm, som tidigare forskat och skrivit om sydhalländsk historia med anknytning till näringslivet. Han kommer att berätta om Malcus och om sin bok vid Gamla Halmstads vårmöte nästa år. Boken finns att köpa på Gamla Halmstads expedition och hos båda bokhandlarna i Halmstad.

 

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"