Västra kyrkogården gömmer minnen av människor som levt och verkat i vår stad före oss. Denna rofyllda oas är vacker under alla årstider och inbjuder till promenader. Gravstenarnas inskriptioner sätter fantasin i rörelse och man funderar över dem som döljs bakom namnen och titlarna.Halmstadbor_före_oss242

Kerstin Wedin, Lennart Lundborg och Sven Johansson låter några av de gravsatta träda fram ur skuggorna – vilka var de och hur levde de?
Läs om kvinnorna som räddades ur andra världskrigets koncentrationsläger men dog efter ankomsten till Halmstad, på tröskeln till friheten. Stifta bekantskap med redaktör Ludvig Danström, vars devis ”Allt för samhället” är inhuggen på gravstenen, och vaktmästare Karl Rask, trogen HBK:are som ofta sågs med sin kvast på Öster. Politikern Hilma Hofstedt porträtteras, liksom Maria von Sydow, som arbetade bland sjuka och utsatta i vår stad.
Totalt presenteras ett 30-tal kända och mindre kända personer i vad som är femte delen i Gamla Halmstads skriftserie.

Föreningens förhoppning är att skriften ska göra en vandring på kyrkogården innehållsrik och skapa intresse för personhistoria.

En karta gör det lätt att finna gravarna. Skriften finns att köpa på kansliet, Fredsgatan 5 och kostar 60 kr.

 

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"