Publiken som besökte Gamla Halmstads vårmöte i Immanuelskyrkan den 9 april fick det här året se föreningens styrelseledamot och årsboksansvarige Stefan Gustafsson på kyrksalens estrad, i en lite annorlunda roll – som skådespelare!

Med Ingegerd Sahlström och Madeleine Albihn som medspelare, och Pelle Hörmander (”Länets näst populäraste radiopersonlighet”) som berättare, iklädde sig Stefan Gustafsson rollen som den snusförnuftige Petter Kålmask i sagan om ”Petter Kålmask, Putte Bladlus och Maria Nyckelpiga”. Denna charmiga berättelse från grönsakslandet var en av de ”både underhållande och undervisande” sagor som Albert Olsson, ”Skolläraren från Harplinge”, en gång i tiden bidrog med till den svenska Skolradions sändningar.

Radarparet Sahlström & Hörmander, ordförande respektive sekreterare i Albert Olsson-sällskapet, hade dessförinnan kåserat om Albert Olsson, en författare med klar anknytning till Halmstad, och dennes omfattande litterära produktion. I den produktionen ingick alltså även en del alster skrivna för radions ändamål; något som Pelle Hörmander placerade in i ett vidare sammanhang genom en personligt framställd krönika över den svenska radiohistorien, där alla från Kapten Uggla till Lennart Hyland hade sin självklara plats.

Kanske gick en och annan i publiken efter vårmötet hem – eller till biblioteket dagen därpå – och letade fram trilogin om Tore Gudmarsson, berättelserna om Julius Frank, skolromanen ”Katederfolk” eller någon annan av Albert Olssons böcker. Några av åhörarna hade i varje fall sagan om ”Petter Kålmask, Putte Bladlus och Maria Nyckelpiga” med sig, inte enbart som en oförglömlig teaterupplevelse, utan också i ett nytryckt häfte (med illustrationer av Stefan Gustafsson), som fanns till försäljning efter mötet.

Text: Peter Björk

Foto: Christel Ek

 

Skriv din sökfras och tryck \"enter\"